Διαδρομές για ποδηλατοβόλτες… στο κινητό μας

Οι ποδηλατικές διαδρομές γίνονται πιο εύκολες και πιο ευχάριστες, αφού πλέον οι ποδηλάτες έχουν στη διάθεσή τους χρήσιμα εργαλεία και εφαρμογές τα οποία καθοδηγούν με τη χρήση GPS.

Λίγα χρόνια πριν, το να βρεις διαδρομές για ποδηλασία βουνού είχε μια γερή δόση περιπέτειας αφού θα έπρεπε να κάνεις έρευνα σε χάρτες (αυτούς από… χαρτί), να ρωτήσεις φίλους και γνωστούς που είχαν επισκεφτεί την περιοχή κλπ. Παρένθεση: αξιόλογους έντυπους χάρτες θα βρείτε από http://www.anavasi.gr και το http://www.travelbookstore.gr και άλλους διαθέσιμους σε ενημερωμένα ποδηλατικά και ορειβατικά μαγαζιά.

Τα smartphones με GPS, το Google Maps, αλλά και μια πληθώρα εφαρμογών για χρήση σε ποδήλατο, τρέξιμο , σκι κ.α., έχουν σαν αποτέλεσμα τα «κοινωνικά δίκτυα» να είναι γεμάτα από πληροφορίες για διαδρομές που θα μπορούσε κανείς να ακολουθήσει.

Παραμένει βεβαία το πρόβλημα ποιες από αυτές είναι η κατάλληλες για τη βόλτα που θέλουμε να κάνουμε. Εδώ λοιπόν έρχεται λοιπόν το Bike Tracks (http://www.biketracks.gr), να συγκεντρώσει και να ταξινομήσει τις ωραιότερες ποδηλατικές διαδρομές, για να μπορέσετε να ευχαριστηθείτε τη διαδρομή σας χωρίς το άγχος να χαθείτε…

Ποδηλατικές εφαρμογές για το κινητό

Ποιες είναι λοιπόν οι εφαρμογές που ξεχωρίζουν; Ένα από τα πιο hot εργαλεία τελευταία, είναι το STRAVA (http://www.strava.com). Η εφαρμογή αυτή έχει κάνει το δικό της «πάταγο» στα ποδηλατικά δρώμενα, επειδή εκτός από smartphones, λειτουργεί ταυτόχρονα και σε ποδηλατικά/ορειβατικά GPS. Επιπλέον, οι χρήστες της μπορούν να χωρίσουν τη διαδρομή που κάνουν σε κομμάτια (segments) και να συγκρίνουν τις επιδόσεις τους με άλλους.

Άλλες διάσημες εφαρμογές, αρκετά χρήσιμες για τους αναβάτες είναι: το Ride With GPS (http://www.ridewithgps.com), το Map My Ride (http://www.mapmyride.com), το Move! Bike Computer κ.α. Όλες σχεδόν οι εφαρμογές, μετατρέπουν τη συσκευή σας σε έναν mini υπολογιστή ποδηλασίας, για να παρακολουθείτε εύκολα διαδρομή, ταχύτητα, απόσταση, θερμίδες, χρόνο και πολλά άλλα. Επιπλέον ενδείξεις που θα παραλάβετε, είναι χαρτογράφηση GPS διαδρομής, απόσταση, καταμέτρηση θερμίδων, υψόμετρο και στατιστικά σε πραγματικό χρόνο. Τα δεδομένα μπορούν να εξαχθούν σε αρχείο KML, GPX ή CSV, για να μπορέσετε να προβάλετε τις διαδρομές σας σε άλλο πρόγραμμα στο υπολογιστή σας ή στο Google Maps.

Βρείτε λοιπόν την εφαρμογή που σας ταιριάζει και «τρέχει» στη συσκευή σας, επιλέξτε διαδρομές από το Bike Tracks (http://www.biketracks.gr/routes) και φύγαμε για ποδηλατόβολτα!

Τα σχόλιά σας
ΠΡΟΒΕΒΛΗΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ